Sunday, 11 November 2012

Future: Career Woman vs Housewife

Bila tengok tajuk ni, mesti terbayangkan drama mak2 dengan anak2 dara. "Ko tak payahlah belajar tinggi2, nanti kat dapur jugak tu haa tempat ko.." Biasa kan? And zaman sekarang ni pon still ramai pompuan pikir camtu.. tak salah... So aku pikir lepas habis belajar ni, nak kerja, sambung master kot, lepas tu kawen, lepas tu beranak lepas tu jadik fulltime housewife lah. Bijak tak rancangan aku? Bijak kan.hehe


Sebab aku terpikir benda ni bila kebelakangan ni aku selalu balik lewat. Orang dah pegi masjid solat maghrib, baru terkocoh2 balik rumah. Bukannya apa, tak manis kann. Dahlah tu, beli makanan kedai je memanjang. Keluar pagi, balik malam. Camano tu? Memang fail lah ciri2 menantu pilihan di situ. So, rase2nye rancangan future aku tu valid tak? Aku ngan kengkawan selalu berkesimpulan: carilah laki kayo. Duk rumah jaga anak, jaga laki.heaven.

Tapi ayah aku alaf baru punya bapak agaknya. "Kak, lepas degree ni buat master bleh jadi lecturer, pastu sambung phd kat oversea. Ayah bleh temankan..haha". Ohmaigod, sungguh futuristic bapakku. And the answer to be a lecturer is always a no no. Dulu memanglah cita2 masa dajah 6 nak jadi lecturer, sebab selalu masuk syarahan..Minat betol time tu. Maybe salah definition kot, syarahan=pensyarah. Whatde lah.


-Kita merancang, Allah juga merancang dan sebaik-baik perancangan adalah perancanganNya :)

24 comments:

  1. Hahaha, takpe takpe. Mungkin akan datang mak mentua tak cari dah menantu perempuan yg boleh buat kerja ni. Yg penting berpelajaran dan boleh sumbang wang sekali. Erkk -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk, sape nk mask utk laki?haha

      Delete
    2. Mak mentua masak aci tak? Hahaha
      Antara kerjaya dan keluarga.
      Woahhh -_-

      Delete
    3. what? ibu mertuaku??haha, no komenn

      Delete
  2. ehehe,kalau dulu2 org tua akan cakap perempuan belajar tinggi mana pun akan ke dapur,tp skrg pendidikan pun penting jugak..selagi terdaya beljar dan belajar..:)

    ReplyDelete
  3. Eh, thinking tu sebijik sama sebab melalui situation yg sama. I mean, dulu keje pegi pagi balek malam. Everyday! After 4 years jadi career woman & setelah melalui zaman pahit, duk umah goyang kaki gak setahun (naseb baek dah kawen). & then now ngah further master. Mission utk jadi lecturer tu sebenarnya tak ada. Kdg2 ada gak terlintas tp salunya hati ni kata NO jugak. So, sampai skang still belum ada decision lepas grad nak ke mana. Jadi full-tyme housewife? Ohhhhh, itu memang cita2 nombor satu! Hehehe. Tapi, menjadi career woman yg berjaya & ada income tetap utk shopping best jugak. Arghhhhh :))

    *Apa yg sama lagi. Dulu pun salu fikir, nak kawen ngan lelaki kaya. Leh duk umah goyang kaki je :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye?kekeke..xsangka ade jgak org yg lalu the same path. tp the diffrence is liya dh otai! hehe..so skrg how? dpt laki kaya tak? haha..just live ur life to the fullest. like i said, kita merancang :)

      Delete
    2. Dea tak kaya tp parentsnya agak senang juga. Kdg2 ada la gak tumpang sekaki tp ayah mertua suh anaknya usaha sendiri utk jadi senang. Hm husband tak kaya mana tp alhamdulillah rasanya sgt bertanggungjwb. Sbb dea sanggup sara wife dea yg konflik kerjaya sejak beberapa tahun ni. Hehehe. In fact, skang pun tak keje & jadi full tyme student. So, dpt yg bertanggungjwb berbanding kaya tu adalah lebih penting rasanya. Alhamdulillah :)

      Yurp! Ada je org yg melalui the same path. & kalau org laen boleh harung, means kita pun boleh juga kan? Jgn asyik nak pandang org laen yg jalan hidupnya senang je. Bukan Hara la, certain people macam tu. Asyik fikir dirinya tak beruntung, malang, terlalu byk dugaan menimpa, susah. Padahal org laen pun sama, ada kesusahan dorng sendiri.

      Eh, komen dah jauh menyimpang. Maaf tuan blog. Hahaha! :P

      Delete
    3. tahniah! speechless dah ni

      Delete
  4. ke dapur pun satu 'kerja' jugak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, dan pahala pulak jadinya utk isteri :)

      Delete
    2. Ada org kata surirumah sepenuh masa tu adalah kerjaya yg plg besar pahalanya. Well, tapi utk dpt pahala yg besar tu, besar juga la tanggungjwb & ujiannya :)

      Delete
  5. kehkehkeh..kawan akak ckp, kalau nak cari lelaki kaya, makan kat hotel..yela sgt, kot2la lelaki tersebut pun mcm kita, makan sekali sekala je pon sbb nak cari perempuan kaya, mana tau, kan..? hehehe..
    belajar tinggi2 pun still boleh hebat kat dapurkan..? mcm masterchef dr ezani tu.. akak tak bolehlah duduk sesaja kat rumah. mesti kena buat sesuatu. jd, memangla kena kerja juga..yg penting balance.. ;)

    ReplyDelete
  6. haha..jauh betol pkiran kwn akk tu.. yes, kesimpulannya balance.tp mslhnya blom hebat lg kt dapur nih -.-"

    ReplyDelete
  7. wah, hara. pasni sambung blaja lagi. hehe. tp kenkadang, ada benda yang kita kurang minat rite. btw nice entri. tq sinmggah blog saya. maaf lmabat nak jengah balik. jgn serik dtg lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. kalau xde aral melintang

      Delete
  8. jodoh semua bukan kita atur..ada org kata dpt laki kaya,dok umah heaven,tp byk laki kaya yg curang, tak cukup satu bini..kan dh sengsara?haha nasib masing2lah kan..

    macam tu gak profesion..semoga hara berjaya capai apa yg diidamkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak jauuh..haha.
      ok, baik puan!

      Delete
  9. untunglah kalau pompuan bljr tingi2 pun karang esok duk dapur jgk, xperlu aku membanting tulang, membiulkan mata bersengkang penat stdy..kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..tp ape salahnya study, nanti takdela kita jadik mak yang jahil, hehe

      Delete
  10. Kalau aku, aku nak blja tinggi2 hingga gayat then dpt suami yg kaya.. hehe..

    ReplyDelete